Rutger heeft er alles voor over om piloot te worden

Bron: AD


Rutger Smulders (22) volgt sinds november 2019 de pilotenopleiding van KLM: de Flight Academy. Door corona is de toekomst van de luchtvaart onzeker, maar Smulders blijft positief: ,,Ik heb geen spijt van mijn keuze.”

Rutger volgt de KLM Flight Academy. | Beeld: Rutger Smulders

Van jongs af aan is Smulders al gek op vliegtuigen. ,,Ik had het nergens anders over”, lacht hij. Zijn grote hobby was dan ook om langs de startbaan naar de opstijgende en landende vliegtuigen te kijken én ze te fotograferen. ,,Het blijft magisch om zo’n gigantisch vliegtuig de lucht in te zien gaan. In combinatie met het geluid en de verschillende weersomstandigheden is het heel gaaf.”


Nadat hij zijn havodiploma behaalde, ging Smulders aviation studeren op de Hogeschool van Amsterdam. ,,Mijn droom was om piloot te worden, maar ik wilde kijken of ik andere soorten werk in de luchtvaart ook leuk vond.” Hij had het tijdens zijn studie naar zijn zin, maar hij merkte dat hij toch graag wilde vliegen: ,,Ik had tijdens mijn stage vanuit het kantoor uitzicht op de startbaan. Elke keer als ik een vliegtuig zag vertrekken, realiseerde ik me meer en meer dat ik niet op de grond thuishoor, maar in de lucht.”Coronavirus

Daarom besloot hij zich aan te melden voor de KLM Flight Academy. Na een streng selectieproces werd hij aangenomen en kon hij, na het aangaan van een flinke lening - een pilotenopleiding kost gemiddeld ongeveer een ton - in november 2019 starten. Hij verhuisde naar Groningen, naar de campus bij Groningen Airport Eelde. De opleiding duurt twee jaar en bestaat uit negen maanden theorie en dertien maanden vliegen. Smulders was druk bezig met zijn theorie, toen in maart het coronavirus opdook. Hij kon niet op de campus blijven en moest terug naar zijn ouders in Baarn. Ook werd het vliegen stilgelegd, maar daar had Smulders geen last van: ,,Ik was bezig met mijn theorie en dat kon gelukkig vanuit huis doorgaan.Geen twijfel

In oktober heeft Smulders zijn theorie afgerond en in april kan hij verder met zijn praktijk. ,,Dit kan nu weer doorgaan, met de nodige maatregelen.” Het coronavirus bracht hem niet aan het twijfelen over zijn keuze: ,,Bij de selectie voor de opleiding hoort ook een aannameprocedure voor KLM. Als je door deze procedure en een keuring komt, heb je garantstelling vanuit KLM. Dat betekent dat je studieschuld wordt overgenomen als er na vijf jaar toch geen werk als piloot zou zijn. Door corona is dit niet veranderd.”


Smulders vertelt dat dit komt doordat KLM heeft geleerd van de economische crisis in 2008. ,,Zodra de economie na een crisis weer aantrekt, zijn er weer piloten nodig. Daarom gaan ze door met opleiden.” Hij is niet bang dat hij werkloos wordt: ,,Als ik klaar ben, moet ik misschien een jaar of twee wachten tot ik aan de bak kan, maar daar houd ik rekening mee. Ik heb dus absoluut geen spijt dat ik voor deze opleiding heb gekozen.”Verantwoordelijkheid nemen

Ook het feit dat vanwege het coronavirus zijn startsalaris dan tot 20 procent lager zal zijn dan hij had verwacht, maakt hem niet uit: ,,Ik vind het inleveren van salaris een goede actie. Piloten nemen hun verantwoordelijkheid. Maar ik kan me ook best voorstellen dat het lastig is als je zoveel salaris moet inleveren als je een bepaalde levensstandaard hebt opgebouwd.”


Smulders kan niet wachten tot hij kan gaan vliegen: ,,Je hebt een prachtig uitzicht, je maakt mooie trips en de samenwerking met de rest van de crew spreekt me aan.” De bestemmingen maken hem niet uit: ,,Zolang ik in het vliegtuig zit, vind ik het top.” En ook de jetlags en het vele van huis zijn, neemt hij voor lief. ,,Daar richt ik mijn leven op in. Het hoort erbij en je leert ermee omgaan.”