Ryanair-topman: Air France KLM is een bodemloze put

Bron: Telegraaf


AMSTERDAM - Het gaat luchtvaartmaatschappij KLM niet lukken om 15% van de beïnvloedbare kosten af te krijgen. De macht van de vakbonden is te groot om hervormingen door te voeren.

Topman Ryanair Michael O'Leary | Beeld: HOLLANDSE HOOGTE / AFP

Dat zegt topman Michael O’Leary van prijsvechter Ryanair in gesprek met De Telegraaf. „De macht van de vakbonden is te sterk om tot een kostenverlaging te komen van 15%”, zegt O’Leary, die dankzij kostenbeheersing uitgegroeid is tot de grootste luchtvaartmaatschappij binnen Europa.


Vorig jaar werd minister Hoekstra van Financiën de tweede aandeelhouder van Air France KLM. Door de coronacrisis is de luchtvaart zeer zwaar getroffen, omdat er door allerlei restricties veel minder gereisd wordt. Eind juni werd er daarom een leningenpakket gepresenteerd, waarbij de Nederlandse Staat €1,4 miljard aan leningen verstrekt.


Voor 1 oktober moet er een herstructureringsplan liggen, maar in de afgelopen maanden is er nauwelijks progressie geboekt ten aanzien van het loonoffer dat Hoekstra eist. De vakbonden zijn sinds vorige week pas in gesprek met de KLM-directie, omdat ze zich verzetten tegen de voorwaarden die de minister heeft gesteld.


„Salaris inleveren bij KLM? Onzin. De KLM-vakbonden leunen achterover omdat ze weten dat de Staat toch wel weer een nieuwe cheque uitschrijft.” Ryanair heeft de basis in Eindhoven een paar jaar geleden opgeheven na een conflict met de vakbonden over betaling volgens Nederlandse wet- en regelgeving.


Volgens de markante Ryanair-topman is minister Hoekstra bezig met een nederlagenstrategie en is Air France KLM een bodemloze put. „Air France en KLM zijn samen volgestopt met €10 miljard aan schuld. Aflossen kunnen ze niet met hun hoge kosten en de lagere ticketprijzen die eraan komen om te overleven. Het kabinet kan de stekker niet uit KLM trekken, want dan lijdt de minister gezichtsverlies. De Nederlandse regering neemt iedereen in Europa de maat als het gaat om hervormingen, maar bij KLM blijven die maar uit. Het is om te lachen als het niet zo triest was.”


Lelystad Airport

Vrijdag meldde Schiphol dat er nog steeds interesse is van marktpartijen voor Lelystad Airport. Opmerkelijk, want het luchtverkeer is sterk gekrompen. Ook Ryanair hoorde bij de geïnteresseerden, maar O’Leary heeft geen vertrouwen meer in het dossier. „Lelystad Airport gaat niet open als het zo door gaat. Als Schiphol echt zou willen, dan zou ze de luchthaven openen. Elke keer verzint de ceo weer een ander smoesje om de luchthaven dicht te houden. Alles draait om de bescherming van KLM, want zo is Schiphol geïnstrueerd door het kabinet.”


Ryanair maakt naar eigen zeggen geen gebruik van leningen van de Ierse staat. Om de coronacrisis te overleven zet O’Leary het mes in zijn personeelsbestand en de vloot. Hij verwacht dat het herstel zeker nog 12 tot 18 maanden zal duren. Hij moet lachen als hij hoort dat er 5000 man uit moeten bij KLM, waarvan circa 1500 gedwongen ontslagen.


„Ik moet nog maar zien of die ontslagen er daadwerkelijk komen. Bij Air France gaan er ook geen mensen uit. Ook gaat KLM niet failliet met deze enorme oneerlijke staatssteun. De regering zal als aandeelhouder altijd kiezen voor baanbehoud.”