Schimmigheid rond deal herkapitalisatie KLM

Bron: Telegraaf


Het is opletten geblazen voor de Nederlandse parlementariërs. Woensdag wilde minister Hoekstra (Financiën) in de Tweede Kamer niet kwijt hoeveel kapitaal er bij moet ten aanzien van luchtvaartcombinatie Air France KLM. Maar tegelijkertijd stelde de minister dat hij in Brussel aan tafel zit om over offers te praten.

Een offer, een zogeheten ’remedy’, is nodig om toestemming te krijgen voor een machtsconcentratie of staatssteun. Dus moet er een plan zijn, want anders zou het gesprek met de Europese Commissie geen zin hebben. Heeft Hoekstra nou wel of niet een deal?


Het lijkt er wel op. Dat bedrag zal voor Nederland waarschijnlijk €1 miljard zijn. Vorig jaar werd een lening in deze orde van grootte verleend. Die wordt dan omgezet in een eeuwigdurende lening, waardoor het bedrag bij het eigen vermogen wordt geteld. Voordeel: Hoekstra hoeft niet opnieuw te storten. Dat verlost hem van een politiek probleem op korte termijn. Een nadeel is dat het waarschijnlijk niet genoeg is. Het eigen vermogen van Air France KLM was aan het eind van het derde kwartaal al €5 miljard negatief. Als Frankrijk en Nederland hun beide leningen omzetten, levert dat €4 miljard op, niet voldoende voor een positief vermogen. Bovendien loopt Frankrijk dan uit de pas omdat het meer zeggenschap krijgt.

"KLM als Air France moeten vluchten opgeven ten gunste van de concurrentie van de Commissie"

Ondertussen worden er wel forse offers geëist, want zowel KLM als Air France moeten vluchten opgeven ten gunste van de concurrentie van de Commissie. Niet voor niets kwamen Franse vakbonden woensdag meteen in actie tegen de ’uitverkoop’.


Door nu te laag in te zetten, lopen Nederland en Frankrijk het risico dat ze straks nog een keer bij moeten storten. Dan volgt opnieuw een ronde in Brussel, waarna het mes nog verder in luchtvaartcombinatie wordt gezet. Gevolg: nog meer ruimte voor de concurrentie.


Experts hielden er voor de uitbraak van de Britse coronamutant rekening mee dat er circa €10 miljard bij moet om de solvabiliteit gezond te krijgen. Ook levert een conversie geen nieuwe contanten op, terwijl er binnen een aantal maanden naar verwachting behoefte aan cash.


Het derde punt is dat Air France vluchten opgeeft op vliegveld Orly, waar concurrenten als Qatar Airways of Emirates niet op vliegen. De internationale luchthaven Charles de Gaulle wordt ontzien, maar diens ’twin’ Schiphol niet. Dit speelt Air France binnen de combinatie in de kaart, omdat de Fransen mondiale routes niet hoeven af te schalen.


Zo krijgt KLM het extra hard voor de kiezen, terwijl het bedrijf het juist moet hebben van de mondiale vervoersstromen. Een dubbele tegenslag in de wederopbouw van het KLM-netwerk dat minister Hoekstra zo cruciaal acht voor onze economie.