Schiphol eist meer coronatesten voor reizigers uit landen met virushaarden

Bron: Noordhollands Dagblad


Er moet veel meer dan nu het geval is worden getest op corona bij reizigers die vanuit virushaarden landen op Schiphol. Dat zegt president-directeur Dick Benschop.

Militairen staan klaar om reizigers uit risicogebieden te testen op corona in de teststraat op Schiphol. | Beeld: ANP

Veel reizigers laten de teststraat op Schiphol links liggen. „Voor het herstel van het vertrouwen in vliegen zijn die coronatesten op de vliegvelden belangrijk. Als er geen extra testcapaciteit komt, gaat het knijpen ook richting het economisch herstel. Daar is luchtverkeer belangrijk in. Onze boodschap is glashelder: we moeten meer testen.”


Twee weken geleden opende een teststraat op Schiphol, maar die wordt maar beperkt gebruikt omdat er nog niet voldoende testlocaties zijn. Nu wordt er alleen getest tussen zes uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds, terwijl luchtvaartmaatschappijen willen dat het ook ’s avonds kan.


Daarnaast is de coronatest vrijwillig, en niet verplicht. Slechts 20 procent van de reizigers laat zich testen. Voor een verplichting zou de wet aangepast moeten worden.


Benschop: „Er moet een uniforme regelgeving komen hoe we het reisproces inrichten en hoe we omgaan met reisrestricties.’’