Schiphol op zee? Deze vliegvelden liggen al in zee

Bron: Up in the Sky


Er wordt al jarenlang gespeculeerd over de mogelijkheden om Schiphol naar de zee ter verplaatsten. Het zou best wat problemen oplossen. De geluidshinder voor omwonende wordt hiermee geminimaliseerd. Verder zou de opening van de nieuwe luchthaven Lelystad ook niet nodig zijn. Dit omdat de capaciteit op de luchthaven op zee hoger zou kunnen zijn dan de huidige capaciteit op Schiphol. En daarom zou de nieuwe capaciteit van Lelystad niet nodig zijn.


Naast deze voordelen zijn er ook nadelen aan het plan om Schiphol naar zee te verplaatsten. Het prijskaartje van het project zou ongeveer 40 miljard euro zijn. Naast dat is er nog geen goede manier om de passagiers van en naar de luchthaven te krijgen.


Toch zijn er al een paar vliegvelden die wel voor deze optie hebben gekozen. In Hongkong en Osaka hebben ze al hun ‘oude’ luchthaven verplaatst naar de zee. In een video hieronder worden deze twee megaprojecten onder de loep genomen en wordt gekeken wat de optie zou inhouden voor de Nederlandse luchthaven.