Schiphol opent deel van grootste security filter ter wereld

Bron: Beveiligingsnieuws.nl


Schiphol heeft dinsdag het eerste deel van het nieuwe security filter op de hiervoor gebouwde verdieping van vertrekhal 1 in gebruik genomen. Na drie jaar hard werken is het eindelijk zo ver en kan de nieuwe faciliteit in gebruik worden genomen. Uiteindelijk ontstaat hier het grootste security filter ter wereld met 35 lanes.

Beeld: Schiphol

Volgens projectdirecteur Michiel van Goor van Schiphol zijn er tonnen aan staal naar binnen gehaald en zijn er tonnen aan beton gestort om de nieuwe faciliteit mogelijk te maken. “We zijn de afgelopen drie jaar druk bezig geweest met het bouwen van een security filter dat meer capaciteit biedt dan het huidige. Om dat te bereiken moest het security filter een verdieping omhoog, omdat er dan meer ruimte is om het passagiersproces goed af te handelen.


Veel efficiënter Om meer ruimte te bieden voor passagiers is de gevel tussen de vertrekhallen 1 en 2 met vier meter opgeschoven zodat er meer ruimte ontstaat in de terminal. Daardoor kon een extra trap worden geplaatst voor passagiers zonder ruimbagage. Die kunnen nu direct door naar het security filter. Er komen steeds meer passagiers die zonder koffer op reis gaan. Voor hen wordt het proces veel efficiënter. Er zijn ook nieuwe drop off-terminals geplaatst, waarmee passagiers zelf hun bagagelabel kunnen printen en daardoor zelfstandiger door het proces kunnen gaan. “Ik ben er trots op dat we in zo’n oud gebouw, dat best wel complex is, zoveel dingen hebben kunnen realiseren. Het is ook een heel duurzame oplossing. Maar nog trotser ben ik op het feit dat we dit samen met alle partijen hebben kunnen realiseren”, zegt Van Goor. “Vandaag nemen we de eerste tien lanes in gebruik en tegen de zomer volgend jaar wordt verwacht dat het hele security filter is afgerond. Het is dan ’s werelds grootste security filter, met naast elkaar 35 lanes.