Schiphol verwerkt nog 35.000 passagiers per dag

Bron: BNR


Ondanks het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen te vliegen als het echt noodzakelijk is, reizen er dagelijks gemiddeld nog 35.000 reizigers van en naar Schiphol. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij EUclaim en Schiphol zelf.

Beeld: ANP

Eerder ontstond al discussie over de hoeveelheid vluchten uit het Verenigd Koninkrijk. Uit cijfers van EUclaim blijkt dat er van 1 januari tot en met 13 januari zo’n 6350 passagiersvluchten van en naar Schiphol vlogen. Schiphol bevestigt dat aantal en laat weten dat het om gemiddeld 35.000 reigers per dag gaat, waarvan een derde Schiphol als start- of eindpunt van de reis heeft. De rest gebruikt de luchthaven om over te stappen.


Eindhoven Airport verwerkte dit jaar tot nu toe 334 vluchten. Dat is fors lager dan Schiphol, maar Eindhoven heeft ook een kleiner vliegveld en doet geen transfervluchten. Alicante en Malaga staan in de top drie van populairste bestemmingen.


Luchtvaartmaatschappij Transavia voerde 41 vluchten van en naar Eindhoven uit en vloog 209 keer van en naar Schiphol. Volgens een woordvoerder vervoert Transavia 15 procent van het aantal reizigers in een normaal jaar. De luchtvaartmaatschappij zegt dat reizigers al maanden van tevoren worden ingelicht over de maatregelen en restricties en dat vliegen voor eigen verantwoordelijkheid komt. Transavia vliegt onder andere naar Alicante, Malaga, Nador, Athene en Lissabon.


Niet proactief

KLM vloog sinds 1 januari nog bijna 4600 keer van en naar Schiphol en was daarmee met voorsprong de grootste gebruiker van de luchthaven. De woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij wil geen uitspraken doen over het aantal passagiers of vluchten. Ze benadrukt dat KLM slechts inspeelt op de vraag vanuit de markt en niet proactief adverteert met rode en oranje bestemmingen.


Volgens Paul Vaneker, data-analist bij EUclaim, duidt de populariteit van onder meer Alicante erop dat zonbestemmingen momenteel toch nog in trek zijn, ook als ze code geel of rood hebben. Boedapest en Boekarest staan ook in de top tien van vluchten van en naar Eindhoven, wat weer verklaard kan worden uit terugkerende arbeidsmigranten. Bij 'Schipholvluchten' gaat het vooral om bestemmingen waar transfers plaatsvinden. Er wordt het meest van en naar Parijs en Dublin gevlogen. Londen, waar vanwege corona de noodtoestand is uitgeroepen, staat met 137 vluchten sinds begin januari op plaats 3.


Kleine vliegtuigen

Volgens EU-claim is uit de date op te maken dat er per vlucht gemiddeld 70 passagiers aan boord zitten. Vluchten met relatief weinig passagiers worden samengevoegd en waar het kan worden kleine vliegtuigen ingezet.


In december kwam Schiphol in het nieuws vanwege de overvolle vertrek- en aankomsthallen. Uiteindelijk waren er vanaf Schiphol in de eerste 13 dagen van dit jaar 8 procent minder vluchten dan in de laatste 13 dagen van 2020, vanaf Eindhoven 20 procent minder. Tussen Amsterdam en het VK waren dit jaar al 360 vluchten.