Schiphol zet verhuizing Dnata en KLM Cargo in de ijskast

Bron: Nieuwsblad Transport


De verhuizing van de afhandelaars Dnata en KLM Cargo op Schiphol Centrum naar het vrachtareaal Zuid-Oost van de luchthaven is zeker tot 2024 uitgesteld. Dat bevestigt de luchthaven desgevraagd.

Beeld: Nieuwsblad Transport

Aanvankelijk was al aan het begin van de coronacrisis op de pauzeknop gedrukt voor de sloop en verplaatsing van de twee megaloodsen (circa 90.000 tot 100.000 vierkante meter). Toen ging het nog om een uitstel van 9 tot 12 maanden. Daar zijn nu minimaal nog eens drie jaar aan toegevoegd, stelt een woordvoerder van de luchthaven. Het is daarmee de vierde keer in ongeveer 25 jaar dat Schiphol verhuisplannen van de vrachtafhandeling op Centrum afblaast. De laatste keer was zo’n tien jaar geleden na de bankencrisis.


KLM Cargo

Dnata zou in het kader van de aanleg van een tweede viaduct over de A4 en nieuwe taxibanen in 2022 zijn intrek nemen in een nieuw vrachtpand op Zuid-Oost. KLM zou dan volgen, waardoor de gehele vrachtafhandeling op een plek op Schiphol wordt ondergebracht. De verplaatsing van de vrachtloodsen van de luchtvaartmaatschappij moet tevens voor ruimte zorgen voor een nieuwe passagiersterminal en pieren op Schiphol Centrum.


Door de coranacrisis heeft de luchthaven voorlopig minder haast met diverse bouwprojecten en worden die nu gefaseerd uitgevoerd. In de eerste fase zal alleen het viaduct worden aangelegd. ‘Daardoor behoeven de loodsen van Dnata voorlopig nog niet te worden gesloopt’, aldus de woordvoerder.