Schoonmakers gebruiken verboden schoonmaakmiddelen in vliegtuigen

Bron: NH Nieuws


Op dit moment wordt er in vliegtuigen op Schiphol met desinfectiemiddelen schoongemaakt die normaliter verboden zijn. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft echter een tijdelijke vrijstelling gegeven voor het gebruik van de middelen, al kunnen die schadelijk zijn voor de schoonmakers die ze gebruiken.

Boeing 737's van KLM op Schiphol-Oost - NH Nieuws / Doron Sajet

Het zou gaan om schoonmaakdoekjes met de naam Ki-ose 380. De doekjes werden voorheen verboden door het ministerie, maar nu valt er op hun website te lezen dat de doekjes gebruikt mogen worden voor: 'de noodzaak van desinfectie in luchtvaartuigen als gevolg van de uitbraak van COVID-19' en ook om het behouden en het waarborgen van 'de luchtwaardigheid van luchtvaartuigen'.


Joost van Doesburg van FNV Schiphol werd eerder door een journalist geconfronteerd met een vraag over de 'verboden' schoonmaakdoekjes. "Wij wisten van niets, net als de schoonmakers", zegt Doesburg. "Ze moeten blijkbaar doekjes gebruiken met chemische stoffen die al tientallen jaren niet op de Nederlandse en Europese markt zijn toegestaan én niet goed zijn voor de volksgezondheid."


Want de doekjes kunnen - volgens toxicoloog Paul Scheepers van Radboudumc in Het Parool - zorgen voor allergische reacties die dermate ernstig zijn, dat een schoonmaker op den duur arbeidsongeschikt kan raken. Van Doesburg: "Dit zijn behoorlijk ernstige consequenties die je kunt krijgen na het gebruik van dit middel en dat moeten we natuurlijk niet willen in ons land."


Schoonmakers wisten niets

Het ministerie legde voorschriften op zodat het schoonmaakmiddel op een veilige manier gebruikt kan worden. Deze voorschriften zijn tot op heden, volgens Van Doesburg, niet opgevolgd door het schoonmaakpersoneel, simpelweg omdat zij niet wisten dat het goedje gevaarlijk zou zijn voor hun gezondheid. "Het volgen van deze voorschriften is ook onmogelijk. Je moet de doekjes namelijk in één ruimte door één persoon laten gebruiken."

" We hebben het gevoel dat de luchtvaartbelangen groter zijn dan de veiligheid en gezondheid van deze mensen " - JOOST VAN DOESBURG VAN FNV SCHIPHOL

De schoonmakers krijgen er volgens Doesburg een naar gevoel van. "Ze hebben het gevoel dat hun gezondheid op de luchthaven niet van belang is." Vorig jaar moesten beveiligers op Schiphol vakantiegangers fouilleren zonder handschoenen. Dit leidde eerder al voor discussies. "Nu zijn het de schoonmakers die vliegtuigen schoonmaken met niet toegestaande schoonmaakdoekjes. We hebben het gevoel dat de luchtvaartbelangen groter zijn dan de veiligheid en gezondheid van deze mensen".


FNV Schiphol laat weten dat ze op dit moment de zaak uitzoeken en contact opzoeken met het ministerie. Ook is er al contact gezocht met de politiek.