Spoedoverleg KLM nu bonden niet akkoord zijn met bezuinigingsplan

Bron: FD


KLM is er donderdag niet in geslaagd definitieve bezuinigingsafspraken te maken met de cabinebonden. Daarmee blijft er onduidelijkheid bestaan over het steunpakket van €3,4 mrd dat de overheid garandeert om de luchtvaartmaatschappij te redden. Bovendien eist het kabinet meer zekerheid dat KLM-personeel voor een langere periode inlevert dan nu op hoofdlijnen is afgesproken, melden bronnen in Den Haag. Vrijdag is er weer spoedoverleg tussen bonden en KLM.

Air France-KLM zag het aantal passagiers in het derde kwartaal met 70% krimpen. | Foto: Ramon van Flymen voor het FD

De vakbonden VNC en FNV Cabine wilden aanpassing van hun vorige maand gesloten akkoord op hoofdlijnen, omdat ze vinden dat de drieduizend piloten beter af zijn. Die leveren weliswaar meer geld in, maar hebben een kortere looptijd van hun cao, een betere wachtgeldregeling en krijgen ook extraatjes in de vorm van gratis tickets.


Den Haag heeft moeite met korte looptijd

KLM wil niet meer morrelen aan het eerder gemaakte hoofdlijnenakkoord, volgens de VNC omdat dit niet van Den Haag zou mogen. Eerder deze week werd al bekend dat de FNV-bond voor grondpersoneel zijn handtekening niet gaat zetten onder het hoofdlijnenakkoord van 1 oktober.


Het wachten is intussen op een brief van het kabinet. Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft beloofd voor eind van deze maand zijn reactie te geven op de herstructureringsplannen van KLM, waarna het steunpakket van €3,4 mrd kan worden vrij gevlagd.


Voorafgaand aan de ministerraad zei de CDA-minister niet via de media te willen onderhandelen. 'De afspraken zijn duidelijk. Van onze kant gaan we er geen onsje meer bij doen. Maar er mag ook geen onsje meer af.'


Een maand na het bereiken van 'het akkoord op hoofdlijnen' blijkt Den Haag opeens moeite te hebben met de looptijd van de overeenkomst met de vakbonden, tot eind 2022 voor de grond- en cabinemedewerkers en tot maart 2022 voor de piloten. Minister Hoekstra wil die in lijn brengen met de lening die vijf jaar duurt, stellen Haagse ingewijden. KLM-ceo Pieter Elbers bevestigde vrijdag in een telefonische toelichting dat daarover nog discussie is met het ministerie. De topman verwacht dat binnen enkele dagen de plooien zijn gladgestreken.


Pieter Elbers: 'maak einde aan verdeeldheid'

Een vakbondsbron meldt dat de ontstane situatie aanleiding is voor Elbers om de vakbonden opnieuw bijeen te roepen voor spoedoverleg. Die bijeenkomst vindt vrijdagmiddag plaats in Amstelveen.

In een speciale boodschap aan zijn medewerkers doet KLM-president Elbers een oproep om het geruzie te staken en tot definitieve afspraken te komen. ‘Verdeeldheid onderling is slecht voor iedereen, voor onze reputatie en ook voor het draagvlak in de samenleving', schrijft hij. ‘Polderen lukt alleen als iedereen het algemeen belang in het vizier houdt en bereid is daar een bijdrage aan te leveren, ook al is deze niet exact identiek aan die van anderen.'

KLM - Column ceo Elbers aan KLM-personee
.
• 756KB

Fors kwartaalverlies voor groep

Moedermaatschappij Air France-KLM heeft vrijdag kwartaalcijfers bekendgemaakt. De groep leed in het derde kwartaal - doorgaans het sterkste kwartaal in de luchtvaart - een fors verlies als gevolg van de coronacrisis. De jongste cijfers werden door beleggers negatief ontvangen. De koers van het aandeel daalde op de beurzen in Parijs en Amsterdam in het eerste uur ruim 4% tot €2,66, de laagste koers ooit.

Bron: FD Research

Door de oplaaiende pandemie houdt KLM ernstig rekening met verdere ingrepen, bovenop het banenverlies van vijfduizend medewerkers. 'Nog eens 10% minder productie komt neer op een verdere reductie van 1500 arbeidsplaatsen', schrijft Pieter Elbers aan zijn medewerkers. 'Ik realiseer me dat dit de bestaande onzekerheid nog groter maakt.'


De onderneming zag het aantal passagiers in het derde kwartaal met 70% krimpen tot 8,8 miljoen. Door de scherp gedaalde passagiersaantallen leed de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep een nettoverlies van €1,67 mrd. Het bedrijfsresultaat (ebitda) bedroeg negatief €442 mln, de omzet kwam dit kwartaal uit op €2,5 mrd, ruim het dubbele van een kwartaal eerder.


Omdat de luchtvaartmaatschappij in juli en augustus meer vluchten kon uitvoeren, zijn de kwartaalresultaten minder negatief dan een kwartaal eerder toen het luchtverkeer lange tijd vrijwel stillag. Ook kreeg de groep de eerste bedragen overgemaakt van een steunpakket van in totaal €11 mrd.


KLM verliest €6 mln per dag

Het kwartaalverlies van €1,67 mrd is inclusief een reorganisatielast van €565 mln. Bij Air France en KLM verdwijnen vele duizenden banen nu de passagiersaantallen door de vele reisbeperkingen zijn gedaald.


Het kwartaalverlies voor KLM kwam dit keer uit op €234 mln, een verslechtering van €745 mln vergeleken met een jaar eerder. Zonder de loonkostensubsidieregeling (NOW) zou het verlies in het derde kwartaal zelfs ruim boven de €500 mln uitkomen. Dat komt neer op €6 mln per dag. Het kwartaalverlies van Air France was nog groter: €807 mln. Bij dochter Transavia was het verlies €13 mln.


Voor het vierde kwartaal van 2020 houdt moedermaatschappij Air France-KLM rekening met een substantieel slechter bedrijfsresultaat (ebitda) dan de negatieve ebitda van €442 mln in het derde kwartaal.


Door de aanhoudende verliezen dit jaar is de kans groot dat er een tweede steunoperatie moet worden opgezet door Parijs en Den Haag. Er vinden gesprekken plaats over een versterking van het aandelenkapitaal. Maar de financieel bestuurder van de holding, Frédéric Gagey, wilde daar vrijdag niet verder op in gaan. De Franse en de Nederlandse staat hebben elk een aandelenbelang van circa 14% in de moedermaatschappij.