Stiekem einde aan status aparte ‘Vondelparkbaan’

Bron: SchipholWatch


De Oostbaan blijkt in het Nieuwe Normen en Handhavingstelsel (NNHS) geen aparte status meer te hebben als landingsbaan voor alleen maar zakenvliegtuigjes. Schiphol mag de baan met aanvliegroute dwars over de Amsterdamse binnenstad en het Vondelpark voortaan volledig inzetten, ook voor de zwaarste toestellen.

Het Amsterdamse Vondelpark | Foto: Hung Tran via Unsplash

Dit blijkt uit een antwoord van de Onderzoeksraad voor Veiligheid aan het Platform Vliegoverlast Amsterdam (PVA). De correspondentie hierover is door SchipholWatch ingezien.


“Zonder enig overleg met bewoners heeft de minister in het NNHS vastgelegd dat de Oostbaan geen uitzonderingspositie meer heeft”, aldus dr Kees Weijer, voorzitter van PVA. “Schiphol heeft nu dus zes banen die de luchtverkeersleiders gewoon mogen gebruiken als zij menen dat het nodig is. Het is te gek voor woorden.”


Gevaarlijk vliegen boven Amsterdamse binnenstad Weijer had in een eerder schrijven aan de Onderzoeksraad melding gemaakt van het veelvuldig inzetten van de Oostbaan en uitte zijn zorgen over de risico’s die dit met zich meebrengt. De aanvliegroute voert immers dwars over de beschermde binnenstad van Amsterdam, via het Vondelpark over het Amsterdamse Bos naar Schiphol.


Het wegvallen van de aparte status van de Oostbaan is een complete verrassing voor veel omwonenden. Niet eerder werd dit openlijk aangegeven. Dat burgers hier via een antwoord van de Onderzoeksraad achter moeten komen, is op zijn minst een twijfelachtige gang van zaken. Om niet te zeggen dat zij opnieuw en wederom zijn geschiphold.


Zwaarste toestellen nu ook op Oostbaan Jarenlang mocht de Oostbaan in principe slechts worden gebruikt voor kleinere zakenjets die minder overlast geven dan Jumbojets. Aan die status is nu dus stiekem een einde gekomen, zodat bewoners van Amsterdam-Centrum en -Zuid voortaan ook kunnen worden getrakteerd op de grote herriemakers als de 747s en 787s en enorme Airbussen.


Voorzitter Weijers is verbijsterd over deze gang van zaken. “U schrijft als Onderzoeksraad dat dit is vastgesteld in ‘procedures’, maar daar ben ik totaal niet van op de hoogte. Zou u mij bekend kunnen maken met die procedures, want ik ken ze niet.”