“Stop de nachtvluchten op Schiphol”

Bron: Haarlem105


De Natuur en Milieufederatie Noord-Holland roept minister Van Nieuwenhuizen van verkeer op om de nachtvluchten op luchthaven Schiphol te stoppen.

Beeld: Haarlem105

Nachtrust verstoord 

Maar liefst 1883 nachtvluchten waren er in augustus op Schiphol, aldus de federatie. “Dit is 55 procent van het aantal in dezelfde periode in 2019. Daarmee stijgt het aantal nachtvluchten procentueel sneller dan het aantal vluchten overdag. De slaap van bewoners onder de vliegroutes werd gemiddeld 60 keer per nacht verstoord.”


Beloftes

Volgens directeur Sijas Akkerman druist dit in tegen eerdere beloftes van de minister en Schiphol om de geluidshinder in de nacht met prioriteit te verminderen. “Bovendien ging het in augustus om 839 Europese vakantievluchten. Juist in crisistijd is een ongestoorde slaap van extra groot belang.”


Dringend beroep 

Natuur en Milieufederatie Noord-Holland doet dan ook een dringend beroep op minister Van Nieuwenhuizen, Schiphol, KLM, Transavia, TUI, Corendon en Easyjet om nachtvluchten binnen Europa te stoppen of deze eventueel te verplaatsen naar overdag. Er geldt een uitzondering voor vrachtvluchten en intercontinentale vluchten. De zogenoemde ‘Transitvluchten’ met een Europese bestemming, die in augustus 353 keer plaatsvonden, zou Schiphol ook prima naar overdag kunnen verplaatsen, vindt de federatie. “Zeker gezien het beperkte aantal intercontinentale vluchten waarop aansluiting wenselijk is en de ruimte die overdag beschikbaar is.”