Stop steun aan KLM, laat de vrije markt zijn werk doen

Bron: Trouw


Industrieën komen, industrieën gaan. De vermaakindustrie is op zijn eind, dat moeten we accepteren, schrijft Paul van Drunick, lezer te Voorhout. 

Beeld: Trouw

De regeringen van de afgelopen jaren tot nu hadden en hebben de mond vol over de vrije markt. Nu een natuurlijke omstandigheid de vrije markt beïnvloedt probeert deze regering, in letterlijk ijdele hoop, door kostbaar gemeenschapsgeld in een bodemloze put te storten, deze beïnvloeding tegen te houden. Dat strookt niet met de vrije markt zoals uitputtend uitgewerkt door Adam Smith in zijn boek ‘An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations (1776)’.


Voor het grootste deel van de vermaakindustrie is al maanden geen vraag meer. Die vraag zal vermoedelijk voor Nederland niet meer terugkomen in gelijke of hogere mate of vorm zo als het was in de tijd van voor deze coronacrisis. Het heeft langdurig invloed op de vrije markt.


Dus laat nu dan ook de vrije markt zijn werk doen. En ja, daar zullen vermoedelijk bedrijven als de KLM en Schiphol flink door geraakt worden, en misschien zullen sommige bedrijven zelfs wel geheel verdwijnen.


Het verdwijnen van een soort industrie is natuurlijk niet nieuw. Voorbeelden in het nog redelijk recente verleden: Fokker, Philips, Daf-personenauto’s, grote scheepswerven als RDM, NDSM en ADM en de mijnen. Allemaal uit ons land verdwenen. Het zij zo. Industrieën komen op, veranderen, verplaatsen en verdwijnen als er geen vraag meer is.


Het ondersteunen van degenen die hun baan kwijtraken door het grotendeels verdwijnen van de vermaakindustrie, in hun basisbehoeften als eten, dak boven het hoofd, goede zorg en goed onderwijs, is sowieso goedkoper en slimmer dan soms absurd hoge salarissen (deels) door te betalen. In de hoop dat het allemaal wel weer terugkomt zoals het was.


Nooit wordt iets zoals het was. Deze nieuwe werklozen zullen zeker en snel aan de slag kunnen in de jongere en meer toekomstbestendige industrieën als groene energie en IT of in de zorg en het onderwijs waar wel vraag (een urgente vraag zelfs) naar personeel is.


Het zal, in de voor ons liggende tijd uiteindelijk, na de zure appel, een verbetering in kwaliteit van leefomstandigheden in ons landje opleveren. Met, naast op den duur natuurlijk weer groei van kapitaal en bezit, ook groei van andere belangrijke en waardevolle menselijke behoeften zoals frisse lucht, stilte, rust, goede zorg en goed onderwijs. Echte welvaart dus, voor de héle bevolking, zoals Adam Smith het bedoelt.