Terugblik: KLM’s eerste vlucht naar Schiphol

Bron: Up in the Sky


Ruim honderd jaar geleden maakte KLM haar eerste vlucht vanaf Schiphol Airport. Met de ‘De Havilland DH-16’ kwam de vlucht vanuit Londen aan op de bijna vijf jaar oude luchthaven.

Beeld: KLM

Schiphol

Na het droogleggen van het Haarlemmermeer halverwege de negentiende eeuw werd in 1916 een militaire luchthaven naast Fort Schiphol aangelegd. Midden in de Eerste Wereldoorlog landde het eerste militaire toestel van de Luchtvaartafdeling der Koninklijke Landmacht. Met ruim zestien hectare oppervlak bleek de luchthaven al snel te klein. Aan het einde van de oorlog groeide Schiphol al naar zo’n 76 hectare.


KLM

7 oktober 1919, KLM werd opgericht waarbij Albert Plesman de leiding nam. Na de oprichting van KLM duurde het slechts een half jaar voordat de eerste vlucht op Schiphol plaatsvond. In mei 1920 opende KLM de lijndienst van Amsterdam naar Londen. Met de gehuurde dubbeldekker, De Havilland DH-16, voerde KLM haar passagiersvlucht uit. Aan boord van de G-EALU waren twee journalisten, een brief van de Londense burgemeester voor zijn Amsterdamse collega en een pak kranten. Hiermee startte het tijdperk van passagiersvluchten voor Schiphol én de eerste vlucht voor de KLM.


Met zo’n 440 passagiers opende Schiphol haar eerste jaar als commerciële luchthaven. In de jaren daarna werd de militaire kant van de luchthaven steeds minder, maar kwamen er steeds grotere passagierstoestellen naar Schiphol.