Teststraat Schiphol blijft voorlopig dicht, mogelijk regristratiesysteem

Bron: Luchtvaartnieuws


DEN HAAG - De teststraat op Schiphol blijft voorlopig dicht, schrijft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Vanwege het geringe aantal besmettingen dat bij reizigers werd ontdekt (1,7 procent, versus 3 procent bij de GGD) is deze methode “minder efficiënt in het opsporen van positieve mensen dan het testen van mensen met klachten in de GGD-teststraten.”

Foto: Schiphol

Door de luchtvaartsector wordt er juist gepleit om meer te testen: alle reizigers moeten getest worden, zodat het vliegverkeer veilig op gang kan komen. Maar volgens De Jonge kan er nog geen dekkend testbeleid gerealiseerd worden op de luchthavens “vanwege de druk op de laboratoriumcapaciteit, en het feit dat andere groepen meer prioriteit hebben dan reizigers.”

Het kabinet kijkt wel of het mogelijk is om een digitaal registratiesysteem in te voeren voor reizigers uit risicogebieden. Zo kunnen zij gebeld worden “over het belang van de thuisquarantainemaatregel en de bestaande ondersteuning.” Het verplichten van quarantaine is lastig, omdat daar op basis van de WPG (Wet Publieke Gezondheidszorg) nog juridische haken en ogen aan zitten.