Toekomst luchthaven ongewis door juridische en politieke hobbels

Bron: Telegraaf


De machtsstrijd rond Schiphol dreigt uit de hand te lopen. Groei of niet, na de virusmalaise, dat blijft een heet hangijzer. De luchthaven heeft op 1 oktober een natuurvergunning bij de minister ingeleverd, maar die zal aangevochten worden. Daarmee dreigt een juridisch en politiek moeras, terwijl er voor de kerst een toekomstvisie moet liggen.

Beeld: Telegraaf
’Iedereen zet hakken in het zand inzake Schiphol’

Twee jaar nadat het ’Aldersakkoord’ tussen partijen – luchtvaart, omwonenden, bestuur, milieuclubs – roemloos ten onder ging, is de polarisatie volop terug. Dat blijkt uit een rondgang van De Telegraaf. „Iedereen zet zijn hakken in het zand. Het lijkt erop dat een compromis onmogelijk is. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur moet voor de kerst met de Luchtvaartnota komen, het beleid tot 2030. Dat wordt heel moeilijk”, aldus een ingewijde.


Er blijkt nauwelijks perspectief voor Schiphol door gedoe rond inspraak en politieke bemoeienis. Hoewel corona zorgt voor een ’adempauze’ met dit jaar een daling van ruim 70 naar circa 25 miljoen passagiers, kunnen de komende verkiezingen dat veranderen.


Navraag leert dat de luchtvaart na corona wil doorgroeien naar minimaal 600.000 starts en landingen, maar bewoners en natuurclubs willen terug naar 400.000. Dit is allereerst afhankelijk voor het voortbestaan van Schiphol’s grootste klant, KLM.


Agenda’s

Maar er zijn allerlei agenda’s: gemeenten willen alleen maar huizen bouwen in en om de Haarlemmermeer, waardoor de herrieproblemen juist erger worden. Door de stikstofuitspraak heeft Schiphol een aparte natuurvergunning nodig. Die is 1 oktober ingediend bij het ministerie, maar zal worden aangevochten door milieuactivisten. Hierdoor dreigen jarenlange juridische procedures, die het besluit over groei weer verder kunnen vertragen.


Deze cruciale besluiten worden door de minister voor zich uitgeschoven, omdat er in maart verkiezingen zijn. Maar gezien de politieke verhoudingen straks wil Schiphol dit liever deze kabinetsperiode voor elkaar boksen.


Vorige week kwam voormalig minister Job Cohen, na een jaar ’theedrinken’ met de sector en omwonenden, in de zoveelste adviescommissie tot de conclusie dat er een ander inspraakmodel moet komen. Omdat de sector dat al wist, leeft nu het gevoel dat er tijd verspild is.


Voorzitter Pieter van Geel van de Omgevingsraad (ORS) komt eind november met een advies voor een herstart van het overleg per juli volgend jaar. „Ik hoop dat er voldoende draagvlak voor is. Er is veel wantrouwen. Ik hoef geen applaus, maar er moeten knopen doorgehakt worden over de vereiste participatie in de besluitvorming over de toekomst van Schiphol”, aldus Van Geel, ook al een oud-bewindsman, nu van CDA-huize.


Van Nieuwenhuizen gaf eerder aan graag het heft in handen nemen, maar knelpunt is dat de ORS-deelnemers hun macht niet uit handen willen geven. „Wat we missen is hoe de rollen concreet vorm worden gegeven”, zegt een woordvoerder namens de gemeente Haarlemmermeer.


Eenvoud

Luchtvaartkoepel Barin is blij met de aanbeveling dat er meer ’eenvoud’ in overleg en beslissingen rond Schiphol moet komen. „We juichen een centrale regie toe”, zegt voorzitter Marnix Fruitema.

Daarnaast is Schiphol afhankelijk van de macht van buitenparlementaire instituties als de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en de commissie MER (hinderbeperking). De laatste zorgde al voor vertraging rond de opening van Lelystad Airport.


De OVV, onder leiding van ex-PvdA-minister Dijsselbloem, stelt dat Schiphol onveilig zou zijn, terwijl de minister, inspectie ILT en de luchthaven het tegendeel beweren. Het complexe (baan)ontwerp zou anders moeten voor groei, stelt hij. Dat kost miljarden en jaren aan inspraakprocedures.