Uitbater Holiday Inn Amsterdam-Zuid en Crowne Plaza Schiphol failliet

Bron: Financieele Dagblad


De coronacrisis laat diepe sporen na in het hotelwezen in Amsterdam. De exploitant van Holiday Inn in Amsterdam-Zuid en Crowne Plaza Schiphol in Hoofddorp is in een faillissement beland. De twee hotels, met in totaal 94 medewerkers, zijn gesloten.


Woensdag heeft de rechtbank in Amsterdam het faillissement uitgesproken van Tidal Operations, het bedrijf dat de twee grote hotels in licentievorm uitbaat. Robin de Wit van HVG Law is als curator aan de slag gegaan. Over de exacte reden van het faillissement wil hij zich in deze fase nog niet uitlaten. 'Maar het is duidelijk dat corona een enorme impact heeft.'


Veel hotels hebben de exploitatie gescheiden van het vastgoed. Het nu failliete Tidal Operations vormt een onderdeel van investeringsmaatschappij Galaren BV, dat diverse hotels in Nederland en Duitsland uitbaat. Deze bv wordt op zijn beurt bestuurd door een in Luxemburg gezetelde eigenaar, Galeasen.


Geen RAI, weinig luchtvaart

Het Holiday Inn staat op een steenworp afstand van het Amsterdamse beurs- en congrescentrum RAI, dat wegens de coronacrisis geen grote internationale evenementen kan organiseren. Het Crowne Plaza in Hoofddorp ligt dicht bij Schiphol en is sterk afhankelijk van de nu ingestorte luchtvaart. Zo fungeert het in betere tijden als uitvalsbasis voor gestrande reizigers. Tevens speelt het met vergader- en evenementenruimtes in op internationale zakenbijeenkomsten.


Curator De Wit verwacht weer een nieuwe partij te vinden die deze twee hotels gaat exploiteren. Volgens het laatst beschikbare jaarverslag, dat over 2018, boekte Tidal Operations nog een nettowinst van €1,2 mln.


Vrees voor koude sanering

Bestuurder Edwin Vlek van de Horecabond FNV was woensdagmiddag nog niet op de hoogte gebracht van het faillissement. Hij zei de vrees uit te spreken dat met dit bankroet een koude sanering wordt doorgevoerd ten koste van de medewerkers. 'De hotels blijven een paar maanden dicht tot het weer beter gaat en kunnen dan met een schone lei beginnen.'