Vicepresident KLM: 'We kunnen niet anders'

Bron: BNR


KLM stelt de eerder overeengekomen loonsverhoging van 2,5 procent voor alle medewerkers per augustus uit. De luchtvaartmaatschappij nam dit besluit eenzijdig. De vakbonden zijn donderdagmiddag ingelicht. 'We kunnen niet anders', zegt KLM-vicepresident Kim Bruggeman.

Beeld: AFP | Oli Scarff

'Het is uitstel en geen afstel', benadrukt Bruggeman. 'Het alternatief, een loonsverhoging is onuitlegbaar gezien de diepte van de crisis. Die is ongekend, zo groot hebben we die in honderd jaar historie niet meegemaakt. We ontvangen loonsubsidie, een garantiestelling, daar past het niet bij een loonsverhoging door te voeren.'


Andere realiteit

Bruggeman spreekt van een 'totaal andere realiteit waarin we ons nu bevinden. Die is keihard omdat de toekomst van het bedrijf en de werkgelegenheid van dertigduizend KLM'ers op het spel staan. We doen er nu alles aan om de toekomst van het bedrijf zeker te stellen'.


De uitgestelde loonsverhoging vertegenwoordigt een bedrag van 50 miljoen euro op jaarbasis. Bruggeman vertrouwt erop 'dat veel KLM'ers begrijpen dat dit het enige juiste besluit is. Hoe pijnlijk dat ook is'. Bruggeman wil de komende weken in gesprek gaan met de vakbonden 'over hoe medewerkers een bijdrage gaan leveren aan het behoud van werkgelegenheid'.


Overleg bonden mislukt

Volgens de vicepresident heeft KLM de afgelopen weken overeenstemming proberen te bereiken over dit uitstel, dat bleek niet mogelijk. 'Een aantal bonden is tegen dit uitstel.' Bruggeman benadrukt dat de loonsverhoging 'staat als een huis. Dat ontkennen we niet, we gaan straks bepalen hoe daarmee om te gaan. We waren graag tot deze maatregel gekomen mét met de bonden. Het is niet gebruikelijk, het is ongewoon dat over arbeidsvoorwaarden eenzijdig wordt besloten. We kunnen echter niet anders'.


FNV wil naar de rechter

Vakbond FNV overweegt naar de rechter te stappen omdat KLM eenzijdig een eerder overeengekomen loonsverhoging van 2,5 procent voor alle medewerkers tot nader order uitstelt. Volgens FNV-bestuurder Jan van den Brink, die de belangen behartigt van het grondpersoneel bij de luchtvaartmaatschappij, is de actie van KLM 'schandalig'.


Overvaltechniek

'Ik was perplex, het was totaal niet aangekondigd, ik zag bericht via de pers binnenkomen', zegt Jansen die het een 'overvaltechniek' noemt. 'De overheid geeft steun om de lonen door te betalen, dat er een loonsverhoging is maakt niet uit. Ze willen het betrekken bij de voorwaarden die de overheid stelt bij het geven van leningen. Wij waren geen partij daarin, de overheid heeft het niet over loon. De overheid heeft gezegd dat de lonen tot anderhalf keer modaal ontzien worden, die ontzie je zo niet. Als je de verhoging niet voor iedereen opschort, dan zijn de lage inkomens daar de dupe van.'


Jansen zegt niet te weten waar een eventueel overleg met KLM toe zou moeten leiden. de bestuurder zegt de weg open te houden voor gesprekken, evenals een gang naar de rechter.