Vliegtuigmaatschappijen dringen aan op herstart trans-Atlantische route

Bron: Financieele Dagblad

Beeld: Hannah McKay/Reuters

Een viertal grote luchtvaartmaatschappijen dringt er bij Europese en Amerikaanse leiders op aan het trans-Atlantische luchtverkeer weer te hervatten. In een open brief roepen ze de autoriteiten in Brussel en Washington op om passagiers gezamenlijk te testen op het coronavirus.


De brief, gericht aan de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, Eurocommissaris Ylva Johansson voor Binnenlandse Zaken en de Britse luchtvaartminister Kelly Tolhurst, is ondertekend door de ceo's van IAG (het moederbedrijf van British Airways en Iberia), United Airlines, American Airlines en Lufthansa.Reizen uitgesloten

Luchtvaartmaatschappijen wereldwijd verkeren in grote financiële problemen, omdat veel landen hun luchtruim hebben gesloten en reizigers terughoudend zijn om het vliegtuig in te stappen. Reizen tussen Europa en de Verenigde Staten (VS) is momenteel grotendeels uitgesloten.

De maatschappijen stellen nu voor dat de VS en Europa een gezamenlijk covid-19-testprogramma opzetten. Hierdoor zou het vliegverkeer hervat kunnen worden zonder quarantaine of andere restricties, aldus de schrijvers.'Onbetwist belang'

'Gezien het onbetwiste belang van trans-Atlantische vliegreizen voor de wereldeconomie en voor het economisch herstel van onze bedrijven, vinden wij het van cruciaal belang om een manier te vinden om de luchtdiensten tussen de VS en Europa te heropenen', staat in de brief.

De brief wordt afgesloten met de boodschap dat 'niemand baat heeft bij een langdurige sluiting van deze onmisbare corridor voor de wereldwijde luchtvaart'.