Voorstel voor snelteststraat op Schiphol: ‘Virus niet een derde keer importeren’

Bron: WNL


Kom met snelteststraten op Schiphol. Dat zegt Tweede Kamerlid voor D66 Jan Paternotte in Goedemorgen Nederland op NPO1. Paternotte hoopt er zo voor te zorgen dat het coronavirus sneller de kop in wordt gedrukt.

“We hebben gezien dat het virus twee keer geïmporteerd is, eerst vanuit de skiresorts en afgelopen zomer vanuit Frankrijk en Spanje.” Volgens de parlementariër moet die fout niet nog een keer gemaakt worden.


“GGD moet samenwerken met bedrijven”

Als het aan Paternotte ligt, moet iedereen die op Schiphol aankomt vanuit een risicogebied eerst een test doen. Is die positief, dan wordt ervoor gezorgd dat je niet de trein neemt, maar meteen in quarantaine gaat. Dat is iets wat veel reizigers momenteel niet doen.


Hij roept de GGD op om bij te weinig mankracht voor zo’n teststraat samen te werken met bedrijven. “Een tekort kan gebeuren, maar dat moet er niet toe leiden dat we ongemerkt het virus importeren.”


“We follow de regels!”

Journalist Mark Koster is fan. “D66 uit zich hier pragmatisch, dat vind ik erg goed.” Ambassadeur van de Verenigde Staten Pete Hoekstra hoeft, net als andere reizigers, geen verplichte test af te nemen als hij naar de Verenigde Staten reist. Hij is dan ook sceptisch over het voorstel.


Volgens de diplomaat moet er gekeken worden naar de effectiviteit van het testen. “Een test levert geen 100% zekerheid. Er zijn mensen die het virus hebben, negatief testen en vier dagen later opeens wel symptomen hebben.”


Wel gaat Hoekstra in quarantaine, als hij weer in de Verenigde Staten arriveert. “Natuurlijk! We follow de regels! Dat doen we zowel in Nederland als in Amerika.”