VVD Noord-Holland wil af van geluidsregels Schiphol

Bron: SchipholWatch


Omdat vliegtuiggeluid in de Omgevingswet (terecht) veel zwaarder wordt meegenomen dan nu het geval is, start VVD-er Cees Loggen, gedeputeerde in Noord-Holland, een lobby naar de Tweede Kamer om de nieuwe regels te omzeilen.

Beeld: VVD

Dit blijkt uit een e-mail van zijn hand die in handen is gekomen van SchipholWatch.


De VVD-er stelt “niet te willen tornen aan geluidsnormen”, maar vindt de gevolgen van de nieuwe wet desastreus voor de woningbouwplannen.


Kennelijk ziet hij er geen probleem in dat nog meer burgers straks te maken krijgen met de herrie en vervuiling door Schiphol.


WHO-voorschriften negeren

“In de nieuwe rekenregels telt luchtvaartgeluid veel zwaarder mee in het totale geluidniveau. De geluidsniveaus worden niet anders, alleen de ‘weging’ van luchtvaartgeluid wordt zwaarder”, aldus de gedeputeerde die hiermee volkomen voorbij gaat aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO om vlieglawaai inderdaad zwaarder mee te tellen vanwege de hogere mate van irritatie en overlast die dit geluid met zich meebrengt ten opzichte van andere geluidsbronnen.


“Veel gebieden waar volgens de huidige wettelijke geluidnormen voor luchtvaartlawaai geen bezwaren tegen woningbouw zijn, krijgen met de nieuwe rekenregels ineens een kwalificatie ‘slecht’ of zelfs ‘zeer slecht’ leefgebied”, jammert Loggen voort in zijn e-mail aan alle Tweede Kamerleden die hier binnenkort over vergaderen.


Schiphol streep door 340.000 woningen

“Dit betekent een streep door veel woningbouwplannen, terwijl Rijk en regio in de brede omgeving van Schiphol hebben afgesproken 340.000 woningen te bouwen.”


De VVD Noord-Holland probeert met deze stellingname de bedoeling van de nieuwe Omgevingswet om mensen een betere leefomgeving te garanderen compleet te omzeilen.

In plaats van de bron van de overlast aan te pakken, wil de rechtsliberale partij nog meer mensen deelgenoot maken van de geluidsterreur rond het vliegveld. Niet de nieuwe regels zetten een streep door de mogelijkheden om de broodnodige woningen te bouwen, maar de enorme overlast en vervuiling van Schiphol zijn de oorzaak van de bouwstop.


Maar liefst 340.000 woningen wil de VVD kunnen bouwen in een regio waarin nu al zo’n 2,5 miljoen burgers gebukt gaan onder de negatieve gevolgen van de herrie en uitstoot van het vliegverkeer.


‘Nutteloos’

Loggen durft zelfs zover te gaan dat hij de nieuwe regels in de Omgevingswet afdoet als nutteloos om de burger te beschermen. “Er wordt niets gedaan om de hinder die door omwonenden wordt beleefd, omlaag te brengen”, zo stelt hij – geheel tegen de intentie van de wet in.


Omwonenden van vliegvelden krijgen met de Omgevingswet eindelijk een mogelijkheid om Schiphol via de rechter te dwingen de overlast aan te pakken. Als het aan de VVD ligt, gaat dit niet door en moeten de geluidsregels “beleidsneutraal” worden toegepast. Bedoeld wordt dat de luchtvaart ook in de nieuwe situatie net zoveel herrie mag blijven maken als nu al het geval is.E-mail van VVD-gedeputeerde Cees Loggen aan Tweede Kamerleden: