Wie niet vliegt, is niet welkom op Schiphol

Bron: FD


Schiphol heeft goed geluisterd naar de kritiek uit Den Haag over de drukte op de luchthaven. Er lopen inmiddels meer veiligheidsmedewerkers rond dan dat er passagiers zijn.

Soms is het in de vertrekhal even wat drukker. | Foto: Ramon van Flymen voor het FD

In het kort

Op Schiphol was het te druk, maar de luchthaven heeft maatregelen genomen.

Er is extra veiligheidspersoneel en de vluchten zijn gespreid.

Toch heeft niet iedereen die Schiphol bezoekt een dringende reden.

De drukte neemt na de feestdagen mogelijk weer toe.

Even rustig zitten in de aankomst- of vertrekhal van Schiphol lukt niet meer, tenminste als je geen koffer bij je hebt en daarmee verklapt dat je waarschijnlijk geen reiziger bent. Veiligheidsmedewerkers vragen onmiddellijk waarom je er bent en wijzen erop dat de luchthaven zo veel mogelijk leeg moet blijven. Om de besmettingsrisico's te verkleinen.


Wat dat aangaat heeft Schiphol goed geluisterd naar de kritiek uit Den Haag over de drukte op de luchthaven. Een dag voor kerst liggen de aankomst- en vertrekhallen van de luchthaven er verlaten bij. Er zijn wel passagiers, maar die verspreiden zich snel en afhalers en wegbrengers zijn er nauwelijks. De laatste categorieën worden al tegengehouden bij de ingang van de luchthaven. 'Gaat u vliegen?', vraagt een veiligheidsmedewerker aan iedereen die wil passeren.


Extra personeel

Veiligheidspersoneel is er overal. Er lopen bijna meer mensen in speciale hesjes en jasjes rond dan dat er passagiers zijn. Een woordvoerder van de luchthaven geeft aan dat het aantal veiligheidsmedewerkers is verdubbeld tot tachtig en dat aan de kantoormedewerkers is gevraagd om te helpen bij het in goede banen leiden van de mensenstromen. Zo'n dertig collega's, die anders bijvoorbeeld de boekhouding doen, meldden zich.


De luchthaven heeft bovendien de vluchten die er nog zijn, zo goed mogelijk verdeeld over de dag en laat om de haverklap omroepen om vooral anderhalve meter uit elkaar te blijven.


Zonder dringende reden

Toch is het er hier en daar wat drukker, bijvoorbeeld bij de incheckbalie voor twee vluchten naar Dubai en Istanboel. En vermoedelijk heeft ook niet iedereen een dringende reden om te reizen. 'Ik ga naar mijn ouders', zegt een jonge man die in Amsterdam studeert en anoniem wil blijven. Zijn bestemming is Dubai. 'Ik heb mijn familie al acht maanden niet meer gezien.'


Maar groepen jongeren of stellen die al volop in vakantiesfeer zijn, zijn in geen velden of wegen op de luchthaven te bekennen, althans niet op dit moment en niet in het gedeelte vóór de douane. Kennelijk hebben zij de oproep van Den Haag om thuis te blijven, ter harte genomen of vinden zij het risico te groot om op hun bestemming te stranden. Of hun luchtvaartmaatschappij heeft hun vlucht geannuleerd.


Het enige grotere groepje mensen dat bij elkaar hoort en ontspannen op een bankje op het vertrek wacht, blijkt uit Indiase diplomaten te bestaan. Zij keren terug naar New Delhi, voorgoed of alleen voor de feestdagen. Hun uitzwaaier, Patricia Haveman, zegt 'meerdere toestemmingen' te hebben gekregen om mee te gaan tot in de vertrekhal.


Een oude man, die zowat de enige wachtende is in een van de vertrekhallen, heeft eveneens toestemming gekregen. 'Ik moet mijn zoon ophalen. Die kan dit niet alleen doen.'


De kluts kwijt

Even verderop zit iemand op een bankje, een vrouw van middelbare leeftijd met een laptop op haar schoot. Zij lijkt de kluts kwijt. 'Ik werk voor de KLM, maar ben gedwongen om elke dag tussen acht en vier uur hier te zitten', moppert de dame, die een verdere toelichting weigert.


Een etage hoger, in de vertrekhal, zit ook een verloren persoon, met een rugzak die in plastic is verpakt. Hij heet Mirko Cirkovic, is 34 jaar oud en woont in Belgrado. Hij zegt op weg van Istanboel naar Xiamen, waar hij half februari het Chinees Nieuwjaar wil vieren, op Schiphol te zijn gestrand. 'Ik ben ineens positief getest. Dit kan niet kloppen, maar ik mag niet verder vliegen', klaagt hij.


Veiligheidsmedewerkers schieten hem te hulp, maar vragen zich af of de Serviër meent wat hij zegt. 'Als er mensen zijn die wij moeten helpen, is dat omdat zij een koffer, een kind of zichzelf kwijt zijn', zegt een van hen.


Dat het een dag voor kerst niet druk is, kan ook komen doordat veel mensen die tijdens de feestdagen in het buitenland wilden zijn, al in het weekeinde of eerder vertrokken zijn. Dat kan betekenen dat er begin januari opnieuw tv-beelden opduiken van drommen mensen op Schiphol, beelden waarvan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat een week geleden 'uit haar vel sprong'.


Emoties en opportunisme

Moet de luchthaven dan misschien toch dicht? Of raakt die ingreep de economie te hard? Volgens Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft, valt dat laatste wel mee. 'De luchtvaartsector is goed voor maar 1% tot 1,5% van de Nederlandse economie.'


Het zijn emoties, politiek opportunisme en de herkenbaarheid van Schiphol die de ruime aandacht en miljardensteun uit Den Haag verklaren. 'Eigenlijk moet je je afvragen of het voor de economie niet beter is om die steun bijvoorbeeld naar de horeca te sluizen.'