Wij in de toekomst - Schiphol-CEO over de toekomst van werk en mobiliteit na corona

Bron: BNR


Veel minder vliegverkeer, lege kantoren en honderden banen op de tocht. Het zijn spannende tijden voor Dick Benschop, CEO van Schiphol Group. Hoe kijkt hij naar de toekomst van werken en mobiliteit? Je hoort het in deze aflevering van Wij in de toekomst.

Beeld: ANP

Leiding geven in onzekere tijden

Nog maar drie procent van het normale vliegverkeer. Zo diep was het dieptepunt van de coronacrisis op Schiphol. Volgens CEO Dick Benschop duurt het nog tot minimaal 2023 voordat zijn bedrijf weer op het oude niveau opereert. Spannend, maar het biedt ook kansen, vertelt hij: ‘Het geeft ons de kans bewust na te denken over wat werkt en wat anders moet.’ En het leerde hem een waardevolle les over leidinggeven: ‘Leidinggeven in onzekere tijden komt neer op verstandig omgaan met onzekerheid. En als je iets niet weet, moet je dat ook gewoon zeggen en niet doen alsof.’


Lege kantoren

De kantoren van Schiphol zijn nog steeds een stuk leger dan voor de coronacrisis. Het grootste deel van het personeel werkt vanuit huis. ‘Dat virtueel werken gaat eigenlijk heel goed.’ Volgens Benschop zal het bedrijf niet snel terugkeren naar het oude normaal. ‘Ik denk dat we steeds kritischer gaan kijken naar wat er nodig is voor bepaalde werkzaamheden. En dan krijg je dus situaties waarbij óf iedereen virtueel erbij is óf iedereen op kantoor. Een mengvorm werkt niet goed.’


Duurzame vervoershub

Inmiddels trekt het vliegverkeer weer aan. En dus ook de vervuiling door vliegen. Hoe wordt Schiphol een duurzame vervoershub? Volgens Benschop moet er meer worden geïnvesteerd in de aansluiting op internationale treinen. Hij kijkt positief naar alle technologische ontwikkelingen van duurzame brandstoffen. Maar zolang regelgeving, technologische ontwikkelingen en investeringen niet beter samenkomen, gaat het volgens hem niet snel genoeg. ‘Dat vind ik frustrerend’.


Over Wij in de toekomst

Wij in de toekomst is een podcast van Jörgen Raymann en Benito Doelwijt. Raymann is cabaretier, acteur en presentator. Doelwijt is performance specialist en ondernemer. Samen zien ze in dat we als maatschappij uit het looprad van de werkweek moeten stappen en zoeken ze naar het antwoord op de vraag: ‘Hoe voorkomen we dat werkend Nederland opbrandt?’ Daarover praten ze met de top uit het Nederlandse bedrijfsleven, de polder en de politiek.